Lego makro sánky

 

Každý, kto fotí makro, si určite všimne záludnosti malej hĺbky ostrosti pri veľkom zväčšení. Darmo nastavíte clonu na 13-16, keď aj tak má kvietok ostrých len pár lupeňov či hmyzák ostré len jedno oko. A to hovorím len o makro fotografii pri zväčšení cca 1:1. Ak pôjdeme so zväčšením ešte o kúsok vyššie, hĺbka ostrosti je už žalostne malá a z jednej fotografie s veľmi malou hĺbkou ostrosti človek nemá prakticky nič.

A tu prichádza čarovná finta v podobe termínu "focus stacking". Ostrieľaným makristom tento pojem nie je potrebné bližšie predstavovať, začiatočníkom to zrejme pomôže. Jedná sa o spájanie viacerých fotografii s malou hĺbkou ostrosti do výslednej fotografie s väčšou hĺbkou ostrosti. Na každej čiastkovej fotografii je rovina ostrosti posunutá o malý kúsok dopredu alebo dozadu. Ostatne, ujo google vám napovie viac.

Ale aby som prešiel k pointe. Na Tamron 90mm f/2,8 som pomocou redukčného krúžku, ktorý má závit rozdielnych priemerov po oboch stranách, namontoval Nikon 35mm f/1,8. Niekde som vyčítal, že pomer zväčšenia sa v takomto prípade rovná pomeru ohniskových vzdialeností, teda 90mm/35mm = cca 2,6 : 1. Pracujem teda so spomínaným zväčšením, kde je hĺbka ostrosti v rádoch desatín až stotín milimetra v závislosti od zvolenej clony. Ak chcem pomýšľať na focus stacking, budem musieť posúvať buď objekt alebo fotoaparát o tieto veľmi malé vzdialenosti čím vlastne dosiahnem posun roviny ostrosti.

Ako to ale realizovať? Ak máte 500 € nazvyš, tento problém vyriešite veľmi jednoducho kúpou špeciálnych makro sánok s motorickým pohonom. Internet je však plný rôznych návodov na zostavenie všakovatých makro sánok za relatívne veľmi lacný peniaz. Zo všetkých sa mi najviac páči riešenie, kde zo starej CD-romky a programovaľného čipu stavebnice Arduino + "shieldu" na ovládanie krokového motorčeka vykúzlite makro sánky s veľmi precíznym ovládaním posunu cez počítačové rozhranie. Do tohto riešenia sa možno pustím neskôr, prípadne ho skombinujem s tým mojim ;) .

A aké je to moje riešenie? Trošku Lega a predstavivosti a dokážete si vyrobiť makro zostavu relatívne skladnú a hlavne rýchlo a ľahko modifikovateľnú. Ja som z nejakého starého Lega postavil základňu pre samotný fotoaparát, posuvnú časť som už musel riešiť kúpou nového Lego technic setu 42006 Excavator, nakoľko žiadny technic som doma nemal. Jednalo sa mi hlavne o súčiastku, ktorá realizuje posun akéhosi piestu v jej vnútri pomocou otáčania vnútorného závitu. Áno, pomerne nákladná hračka, no kto máte doma nejaké Lego, nemusíte možno už kupovať nič.

Cieľom pár dní skladania a vylepšovania bolo nájsť spôsob, ako sprevodovať ovládanie tak, aby som veľkým počtom otočení ovládacieho kolieska dosiahol malý počet otočení osky piestu pri zachovaní malých rozmerov, stability a možnosti presnej regulácie zvolenej hĺbky ostrosti. Navyše som chcel fotiť pod iným uhlom ako priamo oproti objektu. A tu je výsledok:

Lego makro sánky